Кісткова тканина буде крихкою та пористою, якщо в організмі не вистачатиме цієї сполуки.
Це вітаміни К, який бере участь в утворенні остеокальцину – білка, який сприяє мінералізації кісток. Лікарі рекомендують вживати восени продукти з умістом цього мікроелементу всім, особливо тим, кому за 50. Оскільки в такому віці кістки стають більш крихкими, виникає остеопороз, запалення хрящів та інші проблеми із суглобами. Розповідаємо, яка біологічна роль вітаміну К для організму, в яких продуктах міститься, пише tsn.ua.
Вітамін К – це жиророзчинний вітамін, який сприяє згортанню крові, зміцненню кісток та пригнічує ріст ракових клітин. Існує три форми цієї сполуки:
вітамін K1 (філохінон); вітамін K2 (менахінон); вітамін K3 (менафтон), який є синтетичною формою вітаміну K і не призначений для вживання.
Медики говорять, що люди, у яких достатній вміст вітаміну К в організмі, мають міцні кістки, зуби, нігті та волосся. А дефіцит сполуки призводить до захворювання на остеопороз.
Також науковці довели, що вітамін К може допомогти від ішемічної хвороби серця та розвитку онкології. Зокрема вітамін К2 пригнічує зростання ракових клітин та знижує ризик розвитку раку простати та легень.
Робить судини більш міцними та еластичними, знижуючи ризик великої втрати крові. Підвищує витривалість до фізичних навантажень і допомагає виробляти енергію. Підтримує належну роботу шлунково-кишкового тракту та роботу м’язової тканини. Запобігає утворенню каменів у нирках. Захищає організм від запальних процесів. Допомагає виробленню інсуліну. Бере активну участь у синтезі сфинголіпідів, які є складовими мембран нервових клітин. Запобігає появі ракових клітин.
Найбільше вітаміну К містять зелені овочі – шпинат, броколі, хрестоцвітні овочі, спаржа, петрушка, артишоки, квасоля, цибуля-порей, горох і пастернак, а також морква та чорниця. Серед рекордсменів по вмісту вітаміну К2 капуста білокачанна, броколі, крес-салат, шпинат, рапсова, кукурудзяна і соєва олії.
Сполука також міститься у зеленій квасолі, огірках, авокадо, оливковій олії, печінці телят, яловичині або свинині, а також у молочних продуктах.
Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений vesti-ua.net, має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров’я повинні бути обов’язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов’язково звертатися до фахівців.
Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →
Читайте vesti-ua.net в Google News
Источник: www.vesti-ua.net