Вживання цих продуктів може спричинити низку психічних захворювань

За словами Діани Л. Келлі, професорки психіатрії та досліджень психічного здоров'я Медичної школи Університету Меріленду, вживання продуктів, що містять глютен, може бути пов'язане з різними психічними симптомами. Про це повідомляє The Telegraph.

Вона сформулювала цю теорію після вивчення даних, пов'язаних із солдатами Другої світової війни, та виявлення того, що рівень госпіталізацій з психічними розладами знижувався в періоди дефіциту пшениці.

Потім Келлі та її команда переглянули роботу психіатра Кертіса Дохана 1970-х років, який задокументував випадки одужання людей від шизофренії під час дотримання безглютенової дієти. Він також зазначив, що шизофренія майже не зустрічалася в регіонах Папуа-Нової Гвінеї, де немає пшениці, порівняно з її поширеністю в інших регіонах, де пшениця є основним продуктом харчування.

Згодом Келлі провів масштабне клінічне дослідження антитіл, що виробляються організмом у реакцію на глютен, і виявив значно підвищений рівень антитіл до глютену у людей із шизофренією.

Ці відкриття призвели професорку до висновку, що існує міцний зв'язок між функцією мозку та тими, хто має чутливість до глютену. Вона навіть стала співавторкою книги «Звільніть свій мозок від зернових».

Глютен складається з групи білків, що містяться в пшениці, ячмені та житі — зернах, які використовуються для виробництва хліба, макаронних виробів та випічки. У людей з чутливістю до глютену імунна система ідентифікує глютен як чужорідну речовину, що призводить до запалення. Ця імунна реакція спонукає організм вивільняти антитіла проти гліадину — білка глютену, який пошкоджує слизову оболонку кишечника та сприяє утворенню «дірок у кишечнику».

Внаслідок цього ці антитіла потрапляють у кровотік, а потім досягають мозку, потенційно викликаючи такі симптоми, як «туман у мозку», втома, емоційна нестабільність, тривога, коливання настрою, галюцинації або навіть судоми, стійкі до ліків.

У деяких людей антитіла, спрямовані на певний фрагмент білка гліадину, можуть взаємодіяти з подібними рецепторами в мозку, потенційно ініціюючи аутоімунну реакцію, коли організм атакує власну тканину мозку.

Депресія та тривожні розлади також можуть бути наслідком іншого механізму: кишечник виробляє майже 95% серотоніну, нейромедіатора, який регулює настрій, і його вироблення залежить від мікробіому. У випадках запалення кишечника (включаючи запалення, спричинене глютеном) мікробний баланс порушується, що призводить до зниження рівня серотоніну.

Хоча не кожна людина з психічними або неврологічними симптомами чутлива до глютену, Келлі наголошує, що все більше досліджень вказують на запальний аспект цих розладів, і для деяких людей глютен дійсно може бути їх причиною.

Серед поширених скарг пацієнтів – туман у голові, тривога, депресія, головний біль або мігрень, а також дискомфорт у суглобах. Ті, у кого діагностовано СДУГ (синдром дефіциту уваги та гіперактивності) або шизофренія, також мають підвищений ризик розвитку целіакії або нецеліакальної чутливості до глютену.

Дослідження показують, що до 30% пацієнтів із шизофренією мають антитіла до гліадину, що свідчить про наявність у них імунної реакції на пшеницю. Багато з цих людей повідомили про покращення симптомів протягом трьох тижнів після виключення глютену зі свого раціону.

Перш ніж вносити будь-які зміни в раціон, Келлі рекомендує проконсультуватися з лікарем або дієтологом, оскільки численні продукти, що містять глютен, збагачені фолатом та іншими необхідними поживними речовинами.

Найголовніші новини зараз:
• Якому знаку зодіаку пощастить 28 липня: прогноз для всіх знаків зодіаку
• Від 450 до 3100 гривень: хто отримає доплату до Дня Незалежності
• 15% тариф: США та Європейський Союз досягли торговельної угоди
• Фінансовий гороскоп на тиждень з 28 липня по 2 серпня

Важливо! Матеріал підготовлено на основі найновіших, науково доведених та актуальних досліджень у галузі медицини. Матеріал, підготовлений vesti-ua.net, призначений лише для ознайомлення та не є закликом до дії чи підставою для встановлення медичного діагнозу. Усі рішення щодо здоров'я повинні бути узгоджені з вашим лікарем, ми закликаємо вас проконсультуватися з фахівцем.

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net у Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь