Основна увага в літньому харчуванні має бути зосереджена на запобіганні зневодненню, регулюванні артеріального тиску та зменшенні навантаження на серце, як пояснив лікар в інтерв'ю виданню Focus.
«Щодо дієти, то освіжаючі овочеві салати, заправлені оливковою або лляною олією, а також холодні супи (такі як зелений борщ, гаспачо або холодні страви на основі кефіру) – ідеальний вибір для літа. Бажано уникати важких м’ясних страв і віддавати перевагу нежирному м’ясу, такому як куряче або індиче філе, а також рибі на пару або запеченій. Слід уникати смаженої, жирної та надмірно солоної їжі, оскільки вона може збільшити навантаження на серце», – уточнює Христина Винницька.
Продукти, що підтримують здоров'я серця
Помідори, багаті на лікопін, діють як антиоксиданти, що знижують ризик серцевих нападів; Буряк (варений або смажений) допомагає розширювати кровоносні судини та знижувати кров'яний тиск; Авокадо є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот та калію, які допомагають підтримувати стабільний серцевий ритм; Болгарський перець захищає стінки кровоносних судин і багатий на вітамін С; Шпинат та інша зелень забезпечують магній та фолієву кислоту, що допомагають запобігти аритміям; Ягоди, такі як чорниця, малина та смородина, багаті на вітаміни та антиоксиданти; Абрикоси та персики є гарним джерелом калію, що допомагає підтримувати водно-електролітний баланс.
Кардіологи наголошують, що яблука необхідні для раціону кожної людини, оскільки вони містять пектини та флавоноїди, які покращують тонус судин.
І навпаки, людям із серцево-судинними захворюваннями слід уникати вживання копченого м’яса, ковбас та консервів у спекотну погоду, оскільки це може призвести до збільшення споживання натрію та, як наслідок, до затримки рідини.
Крім того, Христина рекомендує обмежити споживання кави та алкоголю, які можуть призвести до зневоднення та прискореного серцебиття, а також уникати солодких газованих напоїв, які можуть спричинити швидке підвищення рівня глюкози в крові.
«Під час спекотної погоди змінюється обмін речовин, тому краще обмежити споживання білків або жирів, оскільки це може створювати додаткове навантаження на серце», – зазначає лікар.
Важливо! Цей матеріал базується на найновіших, науково підтверджених дослідженнях у медичній галузі. Контент, наданий vesti-ua.net, призначений лише для інформаційних цілей і не повинен розглядатися як заклик до дії або підстава для постановки медичного діагнозу. Усі рішення, пов’язані зі здоров’ям, слід приймати після консультації з вашим лікарем, і ми рекомендуємо вам звернутися за порадою до фахівця.
Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →
Читайте vesti-ua.net у Google News
Источник: www.vesti-ua.net