Як вибрати найкорисніший шоколад: поради дієтолога

Шоколад входить до числа найулюбленіших закусок, але не кожен варіант однаково корисний для здоров'я.

Дієтолог Людмила Матішинець ділиться ідеями, як серед безлічі варіантів визначити справді якісний продукт.

Який рівень какао вважається корисним?

Ідеальні переваги для здоров’я починаються з 70% какао — ця кількість гарантує наявність флавоноїдів, які служать антиоксидантами, покращують здоров’я судин і пом’якшують запалення.

85% какао – забезпечує ще кращий профіль поживних речовин і знижений вміст цукру 99% какао – містить мінімальну кількість цукру, але має гіркуватий смак, який може сподобатися не всім Скільки темного шоколаду бажано

Фахівці рекомендують кілька разів на тиждень вживати 20-30 г шоколаду з вмістом какао 85%.

Зокрема, дослідження показали, що вживання такого шоколаду щодня протягом трьох тижнів:

зменшує почуття негативу покращує кишковий мікробіом сприяє більш сприятливому емоційному стану Інгредієнти, які слід враховувати

Корисні компоненти:

какао терте, какао-масло, тростинний цукор (в помірних кількостях), натуральна ваніль або екстракт ванілі

Чого слід уникати:

пальмова олія, гідрогенізовані жири ванілін (штучний ароматизатор) емульгатори, такі як E476 мальтодекстрин, глюкозні сиропи

Важливо звертати увагу не тільки на відсоток какао — продукт може містити 70% какао, але якщо цукор є першим інгредієнтом, це означає, що він є найбільш поширеним компонентом.

В ідеалі цукор не повинен перевищувати 20-25 г на 100 г шоколаду, і він повинен займати третє місце або нижче в списку інгредієнтів.

А як щодо підсолоджувачів?

Шоколад, виготовлений на основі еритриту, стевії або алюлози, може бути підходящим варіантом, якщо ви уникаєте цукру (наприклад, якщо у вас діабет або дотримуєтеся дієти).

Аспартаму та сукралози краще уникати через непереконливі дослідження щодо їх впливу на метаболізм.

Корисні і шкідливі добавки

Прийнятні варіанти:

горіхи (мигдаль, фундук, волоські) ліофілізовані фрукти какао-крупка

Що усунути:

карамель, трюфелі, печиво, зефір, цукати в сиропі, особливо ті, що містять глюкозо-фруктозні суміші

Вибір правильного шоколаду передбачає не тільки смак, але й уважний підхід до харчування.

Головні новини зараз:
• Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3340 грн пенсії, – дослідження
• Байден готує велику промову вперше після президентства
• Експерт з міграційної політики розповів, що чекає українців в ЄС після 2026 року
• Путін хоче п'ять областей України без боїв: експерт попереджає про пастку для Трампа

важливо! Цей матеріал підготовлено на основі найновіших, науково обґрунтованих та актуальних досліджень у галузі медицини. Контент, наданий vesti-ua.net, призначений виключно для інформаційних цілей і не повинен розглядатися як заклик до дії або підстава для медичного діагнозу. Усі рішення, пов’язані зі здоров’ям, слід обговорювати з лікарем; рекомендуємо проконсультуватися з фахівцем.

Чому можна довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь