Чим корисна кава з погляду сучасних досліджень?

«Немає нічого абсолютно шкідливого чи корисного, все вирішує доза». © Парацельс

Ми бачимо, як під впливом кисню іржавіє залізо. Парадокс у тому, що необхідний для життя кисень руйнує і наші клітини теж. Антиоксиданти запобігають окисленню клітинних мембран, тим самим уповільнюючи старіння.

Найвідоміші антиоксиданти, які не виробляють наш організм, — вітаміни С, Е, бета-каротин, лікопін. До антиоксидантів відносяться і поліфеноли, що містяться в каві, чаї, какао.

У сирій каві міститься кілька тисяч різних хімічних речовин, частина з яких руйнується при обсмажуванні, частина ж не переходить у напій і залишається у невикористаній гущі.

  • Зазвичай обсмажена кава має калорійність 331 ккал на 100 г і містить 13-15% жирів, 3% води, 25-29% вуглеводів, 8% цінних органічних кислот, кілька сотень ефірних олій та ароматичних речовин, що надають каві аромату та лікувального ефекту. А ще феноли, що охороняють клітини від радикалів та пригнічують мікроби, вітаміни РР, В1, В2, Е, калій, магній, залізо, фосфор і, нарешті, те, заради чого ми, власне, п'ємо каву – 0,5-4,5% кофеїну.

Кофеїн стимулює дихання та серцеву діяльність, відновлює тканинні структури легень, адже саме проблеми з кровообігом та легенями є причиною смертності номер один у Росії. Кофеїн розширює судини у скелетних м'язах, тому каву корисно пити перед тренуванням. Також кофеїн стимулює слизову оболонку шлунка, і на голодний шлунок пити каву небажано.

  • В одній чашці гарної кави міститься близько 1 г антиоксидантів та 60-120 мг кофеїну.

Феноли містяться абсолютно у всіх рослинах. Найвідоміші та вивчені феноли в каві – кавова кислота та гуаякол. Останній надає зернам аромату диму, міститься в обсмаженій каві, димі, коньяку і застосовується народною медициною як відхаркувальний, знеболюючий та протимікробний засіб. Кавова кислота усуває запалення та посилює імунітет.

Фенол застосовується для дезінфекції різних приміщень та масово виробляється промисловістю. У чистому вигляді фенол отруйний і випалює шкіру і слизові оболонки, але він міститься в каві в мікродозах і завдяки цьому перетворюється на ліки.

Кава без цукру запобігає карієсу, ГРВІ і раку товстої кишки, так як феноли, що містяться в ньому, і ефірні олії пригнічують віруси, бактерії і грибки, нормалізуючи мікрофлору ротової порожнини і кишечника. Ця властивість кави особливо актуальна під час епідемії коронавірусу.

Думка про шкоду кави постійно спростовується лікарями. Так, наприклад, кардіолог М'ясников рекомендує пити каву тим, хто має рак простати, грудних залоз, печінки, а також інфекційний гепатит В, і вважає дозу 3-4 чашки на день необхідною для хворих на ці захворювання. Він наголосив, що у кавоманів рідше трапляються інфаркти, миготлива аритмія, запори, також кава знімає набряки та покращує пам'ять.

— Кава корисна. Запам'ятайте це. Ви можете його любити чи не любити, але ви не можете говорити, що він шкідливий, вважає знаменитий доктор М'ясников.

У 2015 році група дослідників з університету в Гранаді (Іспанія) виявила в шкірці кави та невикористовуваної кавової гущі антиоксиданти, що усували патогенні окислювачі у піддослідних тварин у сотні разів потужніший за вітамін С (як зазвичай, ми все найкорисніше викидаємо). Також виявилося, що ці відходи кави містять речовини, що пригнічують хвороботворну мікрофлору кишок. Нещодавно результати цих досліджень підтвердили й американські вчені.

Однак при обсмажуванні в каві утворюються меланоїдини і вони перешкоджають дії антиоксидантів кави. Наразі фахівці працюють над технологією видалення меланоїдинів із кавових субпродуктів.

Протягом 16 років американські вчені спостерігали за майже 200 000 осіб різного віку, кольорів шкіри та соціальних груп і дійшли висновку, що ризик смертності від будь-яких причин знижується на 12%, якщо вживати лише одну чашку кави щодня, а три чашки – на 18%. Причому кава використовувалася як із кофеїном, так і без. Благодійний вплив у профілактиці надав не кофеїн, а антиоксиданти та поліфеноли, що містяться у каві. Дане дослідження продовжується і зараз.

Гарвардська медична школа провела дослідження серед понад 80 000 медпрацівників, яке довело, що кави на день, що випивали більше 2 чашок, на 65% рідше хворіють на діабет і гіпертонію.

Вивчення раку товстої кишки в десяти країнах показало, що у тих, хто п'є понад 4 чашки кави на день, рак кишечника виникає на 25% рідше.

Десятирічне дослідження понад 40 000 осіб довело, що у кави з кофеїном, що випивали 2-3 чашки, на день на 25% знижувалася ймовірність утворення жовчного каміння, а у тих, хто пив 4 і більше чашок — на 45%.

А італійські вчені зробили дуже важливе у наш час відкриття: кава стимулює кровообіг у легенях і на 25% знижує кількість хворих на астму, якщо пити його по кілька чашок на день.

Однак кава зовсім не завжди означає кофеїн. Усередині зерно кави містить теобромін, що теж дає бадьорість, але без корисних якостей кофеїну. Кофеїн є тільки в зовнішній частині зерен. Ряд країн вказує на пачках кави, як зроблений продукт, з якої частини зерна — з дешевої, з теоброміном, або дорогою, кофеїновмісною.

У розчинній каві містяться різні додані до нього ароматизатори і консерванти, так як виробляють його далеко не завжди з висушеного та звареного із зерен напою. Користь кави такого типу дуже сумнівна.

  • Щоб підбадьоритися на роботі, можна користуватися рецептом так званої кави по-варшавськи : 1 чайну ложку якісної меленої кави висипають у кухоль і заливають окропом, після чого настоюють кілька хвилин під кришкою, періодично помішуючи.

Увага!

У зв'язку з тим, що кава підвищує тиск, стимулює нервову систему і збільшує ризик викидня, його не можна приймати вагітним, гіпертонікам, хворим на виразку шлунка та дітям.

У великих дозах кава викликає нервове виснаження, а дозах близько 200 мгм на кг маси тіла (до 100 чашок за кілька годин) – смерть. Безпечна ж норма споживання кофеїну – до 400-500 мг на добу.

Кава — наш друг, який допомагає впоратися з нервовими та фізичними навантаженнями в офісі та спортзалі, захищає слизові рота та кишечника від мікробів, що зменшує ризик будь-якої смертності. Але тільки в міру! Не зловживайте його дружбою та проживете довге життя, зберігаючи бадьорість, пам'ять та ясність мислення.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь