Вживання трьох порцій картоплі фрі на тиждень збільшує ризик діабету на 20%

Вживання трьох порцій картоплі фрі на тиждень збільшує ймовірність розвитку діабету на 20% Дослідження 08.08.2025 03:30 Укрінформ Вживання щонайменше трьох порцій картоплі фрі протягом тижня може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу на 20%.

Як повідомляє Укрінформ, Euronews посилається на висновки дослідницької групи Гарвардського університету (США).

«Зв’язок між збільшенням споживання картоплі та підвищеним ризиком діабету 2 типу головним чином залежить від споживання картоплі фрі», – зазначили дослідники.

Хоча картопля містить такі поживні речовини, як клітковина, калій і вітамін С, вона також багата на крохмаль – вуглевод, який перетворюється на глюкозу, забезпечуючи організм енергією.

Картопля пов'язана з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, гіпертонії та збільшення ваги, але це дослідження підкреслює, як методи приготування їжі можуть суттєво впливати на наше здоров'я.

У дослідженні взяли участь понад 205 000 осіб у Сполучених Штатах, чиї харчові звички дослідники відстежували протягом понад тридцяти років.

За цей період у понад 22 000 учасників було діагностовано діабет 2 типу.

Порівняно з людьми, які рідко вживали картоплю, ті, хто їв щонайменше сім порцій на тиждень, мали на 12% підвищений ризик розвитку діабету 2 типу.

Люди, які споживали картоплю фрі тричі на тиждень, мали на 20% вищий ризик розвитку діабету 2 типу порівняно з тими, хто рідко включав її до свого раціону.

Коли споживання зросло до семи порцій картоплі фрі на тиждень, ризик зріс до 27%.

Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко минулого року зазначав, що в Україні у 1,2 мільйона людей діагностовано діабет, але реальна кількість може бути вищою. Тому не слід нехтувати регулярними медичними оглядами.

Фото: Pixabay

Картопля для здоров'я при діабеті

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь