Актуально влітку: у МОЗ розповіли про холеру та як її уникнути

Актуально влітку: у МОЗ розповіли про холеру та як її уникнути Інфографіка 21.06.2024 06:18 Укрінформ Холера є небезпечним інфекційним захворюванням, на яке людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

Про те, яких правил слід дотримуватися, аби уникнути захворювання, у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря", – йдеться у повідомленні.

Як зазначають в МОЗ, джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може жити:

– у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;

– у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;

– на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;

– у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.

Щоб уникнути захворювання, в МОЗ радять дотримуватися простих правил:

– не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;

– не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

– дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

– використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);

– мийте овочі і фрукти перед вживанням;

– ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

У МОЗ поінформували, що ВООЗ адаптувала для медичних працівників мобільний застосунок Cholera Control, який допоможе реагувати на можливі випадки холери і визначити схему лікування пацієнта. Завантажити додаток можна за посиланням: AppStore: https://cutt.ly/VwcCBW4O Google Play: https://cutt.ly/JwcCBJBC

Як повідомляв Укрінформ, з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє щорічний посилений сезон спостереження за холерою.

Також під час останнього засідання Державної комісії ТЕБ та НС керівники місцевої влади, представники департаментів охорони здоровʼя та центрів контролю і профілактики хвороб (далі — ЦКПХ) в областях отримали доручення щодо забезпечення населення якісною питною водою, наявності на підприємствах водопостачання запасу реагентів, знезаражувальних засобів і реактивів для очищення та знезараження; періодичності проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню тощо.

Фото: Shutterstock 

Холера МОЗ Хвороба Поради

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь