Ресторанний етикет: 7 помилок, які виявляють наше невігластво

Фахівці з етикету стверджують, що знати, як поводитися під час їжі, особливо в елітному ресторані, необхідно кожній сучасній людині. Але, на жаль, багато хто з нас не виховувалися в елітних школах і не знайомі з неписаними правилами, якими керуються такі заклади, зазначає Ukr.Media .

Давайте постараємося подолати цю прогалину в знаннях, окресливши типові помилки, яких часто допускають численні відвідувачі ресторанів і кафе. Почнемо, як завжди, з входу.

Знімаємо верхній одяг недоречно

Якщо ви прийшли в ресторан із супутником (колегою, дружиною або партнером), не поспішно скидайте верхній одяг, щоб похизуватися ретельно підібраним вбранням. На жаль, це поширена тенденція серед багатьох жінок; натомість зачекайте, поки ваш супутник висловить інтерес і допоможе вам із верхнім одягом.

Джентльмен залишається одягненим першим. Він повинен допомогти жінці зняти з неї верхній одяг, перш ніж зніме свій. Під час цього жінка може витратити час, щоб, наприклад, поправити своє волосся. Коли приходить час йти, джентльмен одягається першим, а потім допомагає леді.

Вискакуємо попереду пана

Звичайно, завжди є спокуса підійти до столу попереду свого партнера, щоб він міг помилуватися вашою новою сукнею та вашою фігурою. Однак це не підходить. У ресторані жінка завжди йде або за партнером, або за господинею, яка проводить гостей до місць. В останньому випадку джентльмен завершував «процесію». Жінка не повинна сідати на своє місце, поки її супутник не висуне стілець, щоб вона могла зручно сісти.

Ми не впевнені, куди подіти сумочку.

Сумочка завжди повинна бути легко доступна, тому мало хто вирішує залишити її в гардеробі. Його зручніше поставити на сусідній стілець. Однак тут є важлива деталь: сумку слід класти не на саме сидіння, а збоку, щоб не закривати огляд. Якщо ви вирішите повісити його на спинку крісла, краще зробити це з лівого боку.

Бажано вішати сумку зліва, тому що офіціанти обслуговують справа, і ви б не хотіли, щоб вони спіткнулися об вашу сумочку.

Ми плутаємося з посудом

Якщо ви потрапили в ресторан, де надається повний набір столових приборів (повний набір для однієї людини), не лякайтеся. Залежно від ваших замовлень, зайві столові прилади будуть прибрані, і ви переходите від зовнішнього посуду до внутрішнього, коли подаються нові страви. Розумно заздалегідь поцікавитися в офіціанта, який посуд підходить для тієї чи іншої страви, особливо якщо вона вам незнайома і ви хочете уникнути збентеження.

Їжу ріжемо відразу на кілька шматочків і заливаємо соусом.

Європейський обідній етикет передбачає збереження візуальної привабливості страви на тарілці якомога довше. Бажано відрізати невелику порцію і, насолодившись нею, переходити до наступної. Те ж саме стосується і соусів, які представлені окремо. Найчастіше ми схильні наливати надмірну кількість безпосередньо на їжу. Навіть якщо це ваша звичка вдома, будьте стримані під час вечері.

Зазвичай соус наливають у правий верхній кут, занурюючи в нього шматочки. Лівий нижній кут призначений для кісток та інших неїстівних залишків.

Беремо келих за чашу і робимо селфі з вином

Відповідно до етикету, краще тримати келихи за ніжку, хоча цей аспект часто викликає дискусії. Багато хто вважає, що чашу зручніше тримати в руках, особливо якщо склянка велика і наповнена. Однак це збільшує ймовірність залишити відбитки пальців на склі, що дуже непривабливо.

Крім того, фотографувати та робити селфі з келихами за столом також не сприймають. Позувати з келихом для жінок вважається поганим етикетом, оскільки він не є ні аксесуаром, ні сувеніром на пам’ять.

Ми нехтуємо залишати чайові.

Є негласний звичай давати чайові офіціанту, який вас обслужив, приблизно 10% від суми рахунку. Ця настанова давно встановлена в багатьох країнах, і мало кому навіть спадає на думку нехтувати нею. В Україні ставлення до чайових може бути складним. Незважаючи на те, що гості не зобов’язані надавати додаткові кошти за обслуговування, все одно ввічливо висловити вдячність офіціанту за хороше обслуговування та гостинність.

Це не суворе правило; сума може змінюватись залежно від вашого задоволення обслуговуванням ресторану. Якщо джентльмен покриває рахунок за вечерю, дама може запропонувати залишити чайові.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь