У Вінницькій області «Паланську печеню» визнали складовою нематеріальної культурної спадщини. Фото 23.04.2025 16:12 Укрінформ У Вінницькій області до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини внесли спосіб приготування традиційної страви села Красненьке Іллінецької громади — «Паланської печені».
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила головний методист Вінницького обласного центру народної творчості (ВОЦНТ) з питань нематеріальної культурної спадщини Марія Моторна.
“Паланська печеня – це святкова страва, яка переважно асоціюється з Великоднем, оскільки люди не завжди мали достатньо м'яса, щоб її приготувати. “Паланська” її називають через село, де її готують. Для приготування цієї страви спочатку випікають корж, а потім дають йому застигнути. Потім його натирають, з'єднують з яйцями та загортають у свинячий “фартух”, розм'якшений качалкою, і приправляють сіллю. і перець», – пояснила Моторна.
За її словами, ця печеня готується з вишневих гілочок і подається разом з маринованими вишнями.
Експертна рада прийняла рішення про включення способу приготування цієї печені до регіонального переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини 17 квітня. Це перший об’єкт нематеріальної культурної спадщини, визнаний Іллінецькою громадою.
«Паланська печеня» – це своєрідна та яскрава місцева страва, хоча в інших селах Вінницької області існують її варіанти.
Науковиця зазначила, що, наприклад, у Чернівецькій громаді існує подібна традиція, коли смажене м’ясо готують із суміші макухи та м’яса. У цю великодню страву входить до 20 яєць, нарізана паска і смажені ребра. Всі інгредієнти з’єднують, приправляють і запікають у формі. Таке приготування характерне для села Біляни, де страва відома як «Дід».
Як повідомлялося раніше, у квітні 2024 року Експертна рада внесла шість нових об’єктів до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінницької області.
Фото: Марія Моторна
Культурна спадщина Вінниччини Харчування
Источник: www.ukrinform.ua