«Борщ Матвіївський з бичками» стане першим елементом нематеріальної культурної спадщини з Миколаївщини

«Борщ Матвіївський з бичками» має стати першим елементом нематеріальної культурної спадщини Миколаївської області Ексклюзив 24.02.2025 12:24 Укрінформ «Борщ Матвіївський зелений з бичками» готується стати першим записом до Національного списку нематеріальної культурної спадщини України з Миколаєва. область.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА Олена Буберенко.

«Наразі жодного об’єкта нематеріальної спадщини України з Миколаївської області немає. На жаль, ми втратили багатьох носіїв, а на місцях немає кому їх шукати. Але цю ситуацію треба виправляти. Зараз ми докладаємо зусиль, щоб «Матвіїв борщ з бичками», який є частиною нашої спадщини, був включений до цього списку. Він є серед 12 інших. елементів регіонального списку нематеріальної культурної спадщини», – підкреслив Буберенко.

За її словами, на “Борщ Матвіїв” є носії та реєстраційні документи, що свідчить про те, що незабаром він буде внесений до Національного переліку.

«Ми намагалися зареєструвати наш «таврійський розпис», який набув значної популярності не лише в нашій області, а й за її межами. На жаль, це не вдалося через відсутність наукового обґрунтування, яке б визнало його місцевим надбанням, оскільки термін «таврійський» має ширше значення. Нам порадили подумати про перейменування, але він уже зарекомендував себе як бренд Миколаївщини, зробивши такий Або, можливо, доведеться чекати кілька поколінь, щоб це стало можливим», – зауважив керівник департаменту.

Вона також згадала ще один інтригуючий обряд – «водіння Кози» у Кривоозерській громаді, який потенційно може бути висунутий на включення до Нацпереліку. Проте з початком війни його носії звільнили цю територію, що робить його відтворення наразі неможливим.

Важливо підкреслити, що кулінарні секрети «Матвіївського зеленого борщу» традиційно передаються з покоління в покоління місцевими господинями. Основним інгредієнтом є бички річкові, які попередньо обсмажуються. Ще один унікальний аспект полягає в тому, що, незважаючи на додавання помідорів, його називають «зеленим» через включення щавлю та великої кількості зелені. До основних інгредієнтів також відносяться рожевий буряк, картопля, квасоля, варені рубані яйця, селера, морква, цибуля.

Як повідомлялося раніше, радивилівські голубці з млинцями визнали частиною нематеріальної культурної спадщини України.

Фото Тетяни Волинець та Алли Мірошниченко

Культурна спадщина Миколаївської області Борщ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь