Головне завдання дачника — зрозуміти, які помідори потрібно пасинкувати, а які обійдуться і без цього. Визначитися з цим можна на практиці, а можна і ретельно вивчивши теорію, інформує Ukr.Media.
Що ж таке пасинкування? Це видалення бічних пагонів, що утворюються в пазухах листків. У природному середовищі "проживання" томати — це багаторічні рослини, і перші 3-4 місяці вони витрачають на нарощування зеленої маси та кореневої системи і лише потім приступають до цвітіння. В запасі в них довгий теплий період, а на кожному пагоні поступово виростають зав'язі, тому пасинкувати їх нема потреби.
В умовах нашого літа дозволити кущикам помідорів таку розкіш ми просто не маємо права — вони будуть пишними зеленими і, в кращому разі, навряд чи встигнуть зацвісти до холодів, а вже про стиглі плоди не варто й мріяти. Тому в хід йде формування куща з допомогою пасинкування та прищипування.
Як правильно видаляти пасинки
Здавалося б, у вирізанні або виламуванні пасинків немає нічого складного, проте багато городників не можуть впоратися з цим завданням і щороку зазнають поразки в "зеленій війні". Головне правило борця з пасинками полягає в тому, що робити це потрібно вчасно, тобто не пізніше, ніж вони стануть більше 4-5 см в довжину. У цей момент вони ще тонкі, не тягнуть сили з материнської рослини і їх легко видалити руками або за допомогою ножиць.
Перше пасинкування проводять через два тижні після висадки розсади в ґрунт, а потім повторюють регулярно, кожні 10-14 днів. Це дозволяє своєчасно відстежувати наростаючі пасинки і запобігати загущенню куща.
Не виламуйте пасинок цілком, залишайте "пеньок" висотою 2 см — у цьому разі новий відросток на цьому місці не з'явиться набагато довше.
Залежно від сорту, томати гілкуються і формуються по-різному. Найсильніше до розростання схильні кущі індетермінантних (високорослих) сортів — без пасинкування вони здатні перетворитися на справжнє дерево, плодів з якого ви, на жаль, не дочекаєтеся. Такі томати потрібно не лише пасинкувати, але і прищипувати, тобто обмежувати зростання центрального стебла.
Щоб пасинкування пройшло максимально легко для вас і для куща, з вечора полийте помідори, а вранці, до того як прямі сонячні промені потраплять на листя, приступайте до видалення зайвої зелені.
Пасинкування помідорів у відкритому ґрунті
Для вирощування у відкритому ґрунті більшість дачників вибирає низькорослі сорти томатів, адже їх простіше формувати і підв'язувати. Такі сорти не можна позбавляти повністю всіх пасинків — це призведе до зупинки росту куща.
Таким томатам залишають пагін продовження — стебло, що виростає під першою квітковою гілкою. Причому залишають його не один раз, а багато разів, дозволяючи пасинкам замінювати один одного і плодоносити.
Якщо ви вирощуєте у відкритому ґрунті помідори-черрі, то забувати про формування кущів також не можна. Навіть маленьких плодів на них буває стільки, що виснажене пасинками стебло може легко зламатися. Індетермінантні сорти черрі необхідно пасинкувати, формувати в 1-2 стебла і прищипувати. Детермінантні можна тільки прищипувати, а полудетермінантні можна формувати компактно, у 2-3 стебла, але пасинкувати і прищипувати все ж потрібно.
Індетермінантні томати — це рослини з необмеженим ростом, висота яких без прищипування верхівок може досягати 2 м і більше. У детермінантних томатів на верхівках пагонів формуються бутони, тому вони припиняють ріст після зав'язування певної кількості суцвіть (висота кущів у таких рослин зазвичай не перевищує 110 см).
Пасинкування помідорів в теплиці
Теплиця відмінно підійде для вирощування індетермінантних сортів томатів. Літо в ній штучно продовжене, тому у куща більше часу на ріст і плодоношення. Втім, і детермінантні сорти в тепличних умовах виростають більше і активно нарощують зелену масу, тому пасинкувати доведеться їх всі, якщо, звичайно, ви не хочете організувати на своїх 6 сотках невеликі джунглі.
Індетермінантні сорти частіше вирощують в одне стебло з 5-10 кистями, що ростуть прямо на головному пагоні. Всі бічні відгалуження і зайве листя, яке затінює зав'язі, підлягають видаленню.
Детермінантні сорти в теплиці за правильного догляду цілком можуть "прогодувати" 2-3 стебла. Звичайно, на верхніх кистях плоди будуть вже не такими великими і можуть не встигнути визріти, але це не дуже істотна проблема. Для формування другого стебла вибирають сильний пасинок, розташований під першою гілкою з квітами на основному стовбурі, максимально близько до неї. Його залишають, а всі інші відростки, які з часом з'являються у тому числі і на ньому, видаляють.
У теплиці кущі томатів ростуть активніше, ніж у відкритому ґрунті, тому пасинкування потрібно проводити частіше — раз в 7-10 днів.
Пасинкування штамбових томатів
Часто продавці насіння або розсади прагнуть заманити покупця сортами, які нібито не треба пасинкувати. Штамбові сорти томатів (а йдеться саме про них) дійсно не пасинкують у звичному нам розумінні, адже рослина формується в кілька стебел, причому на кожному з них зріє повноцінний урожай.
Якщо ви шукаєте сорти помідорів, які не треба пасинкувати, то зверніть увагу на Акварель, Аляску, Кавуновий, Краков'як, Витязь, Лорд, Білий налив 241, Бетту, Боні ММ, Гаврош, Ракету, Невський, Гном, Дубок, Пролісок, Червону шапочку, Буян, Дамські пальчики, Ямал.
І все ж, пасинки є і на них, хоч і з'являються вони істотно пізніше, ніж квітконоси, і не так конкурують у боротьбі за харчування. Спочатку на такому кущі залишають всі нижні пасинки (4-5 штук), що робить кущ круглим і щільним, а ось ті, що з'являються вище і загущують крону, безжально видаляють ще в стані зародків (3-4 см).
Пасинкування великоплідних томатів
Великоплідні сорти помідорів рідко вражають урожаєм, але при правильному формуванні куща можуть викликати захоплення вашої родини або повагу сусідів. Відомо, що найбільші плоди, які мають сортові характеристики, виростають на перших гронах, а вище дрібнішають. Те ж саме стосується плодів на бічних стеблах — вони не більше курячого яйця і визрівають рідко.
Найбільші плоди формуються на нижніх зав'язях.
Тому пасинкування великоплідних томатів — необхідна процедура. Особливу увагу потрібно приділяти тим відростках, які з'являються трохи нижче кистей — вони відтягують все харчування і заважають плодам розвиватися і дозрівати. В процесі пасинкування можна видаляти верхні кисті, залишаючи на кущі не більше 5-7 штук. Це скоротить кількість отриманих помідорів, але підвищить їх якість.
Як бачите, в більшості випадків пасинкування помідорів не примха дачників, а агротехнічна необхідність. Займайтеся пасинкуванням своєчасно, і томати неодмінно віддячать вам рясним урожаєм.
Джерело: ukr.media