У Вінницькій області звичай випікати рибу на соломі визнано частиною нематеріальної культурної спадщини. Відео 05/02/2025 11:43 Укрінформ У Вінницькій області практику приготування запеченої риби на соломі в селі Наддністрянське, що входить до складу Муровано-Куриловецької громади, додано до регіонального інвентаризації нематеріальної культурної спадщини (НКС).
Цю інформацію поділилася Вінницька обласна рада, як повідомляє Укрінформ.
«До Вінницького регіонального списку нематеріальної культурної спадщини тепер включено елемент від територіальної громади Муровано-Курилівка – «Традиція приготування запеченої риби на соломі». Таке рішення було прийнято у квітні під час засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини», – зазначається у повідомленні.
Вінницький обласний центр народної творчості зазначив, що в селі Наддністрянське існує традиція приготування запеченої риби на соломі. Розташоване вздовж річки Дністер, місцеві господині використовували річкову рибу як основний інгредієнт, зокрема унікальний метод випікання на соломі. Ця страва традиційно готується як у звичайні дні, так і під час святкувань, а її рецепт передається з покоління в покоління, і зрештою вона стає цінною частиною сучасної української кухні та візитною карткою села.
Найдавніші згадки про цю страву датуються понад 200 роками. Головною хранителькою цієї традиції була Ланецька Василина (народилася в 1905 році), яка навчилася техніки від своєї матері. Зараз традицію підтримує її дочка Гринь Тетяна, яка народилася в 1942 році. Завдяки її зусиллям ця страва досі доступна в Придністровському регіоні, де її можна лише скуштувати.
Щоб страва мала чудовий смак, очищену рибу потрібно приправити спеціями (сіллю, перцем, коріандром, часником) і маринувати протягом доби. Наступного дня духовку розігрівають до високої температури, перш ніж вимикати. Дно духовки вистилають житньою соломою, а зверху кладуть рибу. Солому підпалюють і духовку закривають. Рибу слід запікати приблизно 30-40 хвилин.
Крім того, повідомлялося, що у Вінницькій області спосіб приготування традиційної страви з села Красненьке, що входить до складу Іллінецької громади – «Паланська печеня» – також було включено до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
Фото з сайту vinbazar.com
Культура Вінницької риби
Источник: www.ukrinform.ua