Клімат в Україні змінився, що може вплинути на врожайність сільського господарства в регіоні. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час дискусії в «Главреді».
Він зауважив, що температура, яка раніше спостерігалася на півдні України, тепер помітна також у центральній та північній частинах країни.
«Це відкриває можливість щорічно збирати врожай трьох культур: озимих і ярих сортів. Хоча певною мірою це вже відбувається, це ще не набуло широкого поширення. Наші способи вирощування фруктів і овочів не зазнали суттєвих змін, оскільки ми залишаємось орієнтованими на місцевий попит. Однак, якщо ця тенденція збережеться, ми можемо стати регіоном, здатним вирощувати певні екзотичні фрукти та овочі, які зараз є малопоширеними», — підкреслив він.
Марчук також зазначив, що, наприклад, доступність солодкої картоплі від українських фермерів зростає.
«Хоч це ще не поширене явище, але воно заслуговує на увагу. Батат в Україні традиційно не вирощують, але цей овоч пропонують і зацікавив українське населення», – зазначив експерт.
Він вірить, що підприємства будуть адаптуватися до змін клімату та реагувати на них, щоб максимізувати потенційні переваги.
«Вплив зміни клімату значною мірою негативний, характеризується зменшенням кількості опадів та посухою, що в кінцевому підсумку призведе до деградації ґрунтів, збільшення чисельності шкідників, і все це потребуватиме додаткових витрат. Відповідно, споживачі зіткнуться з підвищенням цін», – підсумував Денис Марчук.
Чому можна довіряти vesti-ua.net →
Читайте vesti-ua.net в Google News
Источник: www.vesti-ua.net