За даними команди дослідників з Каліфорнійського університету в Девісі, мікроскопічні частинки пластику, що містяться в їжі та напоях, можуть завдати шкоди печінці та перешкоджати метаболізму, як повідомляє South China Morning Post.
Нещодавнє дослідження, проведене на мишах, показує, що споживання наночастинок полістиролу призводить до зниження толерантності до глюкози та ознак порушення функції печінки, що підтверджує попередні висновки щодо шкідливого впливу нанопластику на організм.
«Існує зростаюче занепокоєння щодо впливу мікро- та нанопластику на здоров’я, що спонукає нас глибше зануритися в це питання», – заявила керівник дослідження Емі Паркхерст. Вона зазначила, що людина може щорічно поглинати від 40 000 до 10 мільйонів пластикових частинок через свій раціон.
Одним із факторів, що сприяють цьому забрудненню, є значна кількість пластикових відходів у навколишньому середовищі, де вони розкладаються на дрібні частинки, які можуть потрапити до організму тварин, а згодом і до людини. Крім того, мікропластик також може потрапляти в харчові продукти під час виробництва, а також через упаковку, яка контактує зі споживчими товарами.
Дослідники наголошують на важливості проведення додаткових досліджень для оцінки справжнього впливу цих частинок на здоров'я людини та розробки захисних стратегій.
Результати дослідження були представлені на конференції Американського товариства харчування, що відбулася у Флориді.
Важливо! Цей матеріал базується на найновіших, науково підтверджених та актуальних дослідженнях у галузі медицини. Контент, наданий vesti-ua.net, призначений лише для інформаційних цілей і не служить закликом до дії чи підставою для постановки медичного діагнозу. Усі рішення, пов’язані зі здоров’ям, слід приймати після консультації з лікарем; ми наполегливо рекомендуємо вам звернутися за консультацією до спеціаліста.
Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →
Читайте vesti-ua.net у Google News
Источник: www.vesti-ua.net